Open Source Tips en Tricks

Deel 1 - Linux Ubuntu optimaliseren en andere tip en trucs
23 januari 2019

Administrator

Iedereen kent wel het volgende gezegde: Practice what you preach. Onestein heeft een passie voor Open source ERP en daarom werken alle medewerkers met Linux op hun laptop / desktops, LibreOffice als office pakket en Zimbra als mail oplossing. Deze kantoorautomatiseringsoplossing is verzorgd door onze partner Smoose (www.smoose.nl) . Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn om uw bedrijf met Open source te laten werken, neem dan contact op met onze partner via +31(0)88 - 627 03 00 of info@smoose.nl


Voor uw computer thuis kunt u uit diverse Linux distro's kiezen (bijv Ubuntu, Manjaro en Linux Mint). Voor zakelijk gebruik is het verstandig om een distro te nemen met LTS (Long Term Support) ondersteuning zoals Ubuntu. Wilt u een lichtere desktop omgeving, dan kunt u Lubuntu of Xubuntu overwegen. Mijn ervaring is dat Linux prima Windows kan vervangen en dat er genoeg Open source alternatieven zijn voor de bekende applicaties. Sinds ik met Linux werk, heb ik alle MS Windows computers vervangen met Linux en tot nu toe nog geen reden gehad om terug te keren.


In deze blog wil ik u een aantal tips en trucs meegeven voor Ubuntu (deze zijn voor de iets gevorderde Ubuntu gebruiker). Veel van deze tips vereisen het gebruik van de Terminal (CLI), deze kunt u op starten via het menu of CTRL+ALT+T.

1. Overweeg het gebruik van een aparte home partitie tijdens het installeren van Ubuntu. Dit is handig voor een herinstallatie/upgrade of een herstel van een backup.

2. Update Ubuntu via de Terminal na de installatie

sudo apt update && sudo apt upgrade

3. Installeer Media Codecs als u problemen ervaart met het afspelen van muziek en video. Deze worden niet automatisch geïnstalleerd ivm copyright.

sudo apt install ubuntu-restricted-extras


4. Heeft u een laptop dan kunt u het programma TLP installeren. TLP werkt op de achtergrond en bespaart energie.

sudo apt install tlp tlp-rdw

Nadat het is geïnstalleerd, kan het programma worden gestart via:

sudo tlp start

In Linux kernel 4.18 zijn er diverse energiebesparingen  doorgevoerd, waardoor TLP mogelijk niet meer nodig is.


5. Voorkom vermoeide ogen (vanwege het blauwe schermlicht) via Night Light of het programma RedShift. Voor het activeren van Night Light ga naar System Settings > Devices > Display.











Installeer Redshift via:

sudo apt-get install redshift redshift-gtk


6. Opschonen van oude installatie bestanden of programma's welke niet meer nodig zijn, kan via onderstaande commando's.

sudo apt autoremove
sudo apt autoclean
sudo apt clean

 
7. Verkort de opstarttijd van Grub (optie tijdens het opstarten van de computer).

sudo gedit /etc/default/grub
Verander de text GRUB_TIMEOUT=10 naar GRUB_TIMEOUT=2. Dit geeft je 2 seconden voordat de computer verder start. Sla de wijzigingen op en voer het volgende uit om de aanpassing daadwerkelijk door te voeren.
sudo update-grub


8. Installeer preload om de laadtijden van de applicaties te versnellen. Preload analyseert hoe de gebruiker met het systeem werkt en welke applicaties vaak worden geopend.

sudo apt-get install preload


9. Als je genoeg RAM geheugen (bij voorkeur minmaal 2GB) hebt kan je de swappiness aanpassen. Hierdoor blijven de processen langer in het RAM geheugen ipv dat Linux ze naar de harde schijf stuurt.
Controleer de waarde van swappiness.

cat /proc/sys/vm/swappiness
Als deze een waarde hoger dan 10 heeft, bijv 60, pas deze dan aan naar 10. Open het config bestand.
gksudo gedit /etc/sysctl.conf

Zoek de waarde vm.swappiness op en zet deze op 10 .

vm.swappiness=10

Sla dit op en herstart de computer. Na het herstarten, controleer opnieuw de waarde via het eerste commando.


10. Controleer welke services veel tijd in beslag nemen tijdens het opstarten.
systemd-analyze blame
 
11. In de terminal kunt u vaak met de TAB toets de commando's laten aanvullen. Bijv u weet de eerste paar letters van een folder, maar wil niet de volledige foldernaam tikken.
cp /opt/od
Druk nu op de TAB toets. Als er maar 1 optie is met od, dan vult het systeem de rest automatisch aan. Handig toch!
cp /opt/odoo

12. Gebruikt u veelvuldig de terminal, dan is het handig om de vorige commando's op te zoeken. Met de pijltjes toets boven, zoekt u een vorige commando op. Ga net zo lang door tot het gewenste resultaat. Als het veel verder in het verleden ligt, dan kunt u ook een zoekopdracht uitvoeren met CTRL+R. Herhaal deze toetsencombinatie tot de gewenste commando verschijnt.

We dragen een Open source hart en willen op deze manier een steentje bijdragen. We hopen dat u deze tips kunt gebruiken. Veel plezier met Linux en Open source!