Open source Tips en Tricks

Deel 3 - Privacy en Security
14 augustus 2019

Administrator

Iedereen kent wel het volgende gezegde: Practice what you preach. Onestein heeft een passie voor Open source ERP en daarom werken alle medewerkers met Linux op hun laptop / desktops, LibreOffice als office pakket en Zimbra als mail oplossing. Deze kantoorautomatiseringsoplossing is verzorgd door onze partner Smoose (www.smoose.nl) . Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn om uw bedrijf met Open source te laten werken, neem dan contact op met onze partner via +31(0)88 - 627 03 00 of info@smoose.nl

Wilt u als bedrijf meer weten over Security, neem dan contact op met onze partner Glasswall (www.glasswall.nl) via +31(0)88 - 627 01 00 of info@glasswall.nl
Zij kunnen u ondersteunen in: Security awareness, Beleid & Wetgeving, Cyber Threat Management, Data veiligheid en Ethical Hacking.

In het laatste deel gaan we in Privacy en Security.
Je bent vast al bekend met privacy via de diverse media en nieuws. Bedrijven verdienen nou eenmaal geld aan jouw gegevens. En hoe meer ze van je weten, hoe meer ze verdienen. Zo kunnen ze gerichte advertenties en aanbiedingen doen op basis van jouw interesses en gedrag op internet. Hoe kan je nou zoveel mogelijk voorkomen dat ze aan jouw gegevens komen.


1. Controleer de instellingen van de diverse accounts van Google, Microsoft, Facebook en andere social media.
Login in jouw account en controleer de instellingen mbt privacy. Het is mogelijk om jouw activiteiten zoveel mogelijk af te schermen van het bedrijf. Controleer daarnaast ook hoe het bedrijf omgaat met advertentievoorkeuren en schakel deze allemaal uit. Zo lang je gebruik maakt van deze platformen zal je altijd worden gevolgd, maar door alles goed te in te stellen beperk je de schade.

2. Wees voorzichtig
Ontvang je mailtjes, open dan niet zomaar de bijlage of klik niet zomaar op een bepaalde aanbieding. Kijk ook uit voor de diverse advertentie banners op website die je bezoekt. Wantrouw ook de zogenaamde benodigde plug-ins. Als je het niet zeker weet en je vermoedt dat je het niet nodig hebt, activeer het dan niet.
Pas ook op met mensen die geld vragen, vooral als het enkel via de mail/chat/whatsapp gaat. Bel die mensen als je ze privé kent en vraag of het allemaal klopt.
Geef ook nooit zomaar je gegevens aan onbekenden. Stuur ook geen documenten zomaar naar iemand. Als het toch noodzakelijk om jouw identiteitsbewijs af te geven, maak dan een veilige kopie en zorg dat overbodige gegevens niet zichtbaar zijn zoals BSN en pasfoto.
Vergrendel jouw telefoon en SIM met een code.
Pas op met gratis Wifi of een onbekende LAN verbinding. Als je er toch gebruik meer van maakt, verwijder deze Wifi verbinding. Als je toch internet nodig hebt, gebruik dan liever jouw eigen mobiel als hotspot of maak gebruik van een VPN.

3. Installeer een adblocker en beperk tracking cookies.
Veel websites willen weten wat het gedrag is van een bezoeker. Zij maken gebruik van cookies om je te volgen. Je kan deze blokkeren met een adblocker.


4. Veilige apparatuur.
Zorg dat jouw apparaten up to date zijn en gebruik een goede virusscanner voor Windows. Of liever, gebruik Linux.


5. Sterke wachtwoorden.
Gebruik sterke wachtwoorden en eventueel een 2 Factor Authentication. Kan je al je wachtwoorden niet onthouden, gebruik dan een ezelsbruggetje of maak gebruik van wachtwoordsoftware.

6. Gebruik privacy vriendelijke software of diensten.
Een goede website met informatie over diverse privacy vriendelijke software kan je vinden op https://www.privacytools.io/
Een aantal noemenswaardige opties zijn:

Zoekmachine - Duckduckgo (https://duckduckgo.com/)
Webbrowser - Firefox (https://www.firefox.com/)
Webbrowser addons - uBlock Origin: Block Ads and Trackers  (https://addons.mozilla.org/firefox/addon/ublock-origin/)
Webbrowser addons - Privacy Badger: Stop Tracking   (https://www.eff.org/privacybadger)
Online delen van bestanden - Firefox Send (https://send.firefox.com/)
Chat - Signal (https://signal.org/)
Operating Systeem - Linux
Android vervanging - LineageOS (https://www.lineageos.org/)