Waarom geven mensen de voorkeur aan open source software?

Meer controle over dit soort software uit kunnen oefenen
13 maart 2017

Onestein B.V.

Controle

Vele mensen geven de voorkeur aan open source software omdat ze meer controle over dit soort software uit kunnen oefenen. Ze kunnen de code checken op zaken die men niet wilt, en ze kunnen onderdelen veranderen. Gebruikers die geen programmeur zijn halen ook voordeel uit open source software, omdat ze deze software voor elk doel kunnen gebruiken die ze maar willen, niet alleen op de manier die door een ander is voorgeschreven.



Training

Anderen geven de voorkeur aan open source software omdat het hen helpt betere programmeurs te worden. Omdat open source code vrije toegang heeft kunnen studenten het makkelijk bestuderen en leren op deze manier betere software te maken. Studenten kunnen ook hun werk met anderen delen en hen om feedback vragen. Wanneer men foutjes ofwel ‘bugs’ in de software ontdekt kan dit ook gedeeld worden met als doel deze te repareren en/of hiervan te leren.

Veiligheid

De reden voor deze software kan ook zijn dat men het veiliger vindt dan proprietary software. Dit omdat iedereen de software kan bekijken en de fouten kan aanpassen die de auteur over het hoofd heeft gezien. Daarnaast kunnen heel veel programmeurs tegelijk de software verbeteren, updaten en upgraden zonder permissie te hoeven vragen aan de auteur en dat scheelt veel tijd.



Stabiliteit

Vele gebruikers geven de voorkeur aan open source software in plaats van proprietary software voor belangrijke, lange termijn projecten. Omdat programmeurs de broncode van open source software publiekelijk distribueren kunnen gebruikers die voor het uitvoeren van belangrijke taken afhankelijk zijn van deze software erop vertrouwen dat hun tools verdwijnen of niet meer ondersteunt worden. Daarnaast integreert en voert open source software meestal uit op basis van open standaarden.